1. DIO: Solarna elektrana i izbor grijanja je iskra koja je rasplamsala ideju o kompletnoj renovaciji obiteljske kuće

Ono što je prethodilo odluci o renovaciji doma je čitav slijed događaja i razmišljanja.

U korona krizi svi smo se suočili sa neizvjesnom situacijom o isporuci i cijeni plina i ostalih energenata. Tada smo mi kao obitelj definitivno znali da za svoj dom želimo stvoriti alternativu koja podrazumijeva visoku energetsku učinkovitost. Želimo energetski učinkovit dom koji će nam osigurati komfor uz puno niže troškove energenata, u odnosu na postojeće stanje. 

Do sada imamo jedno pozitivno iskustvo sa dizalicom topline i podnim grijanjem u našem poslovnom prostoru, tako da je za nas osobno to kombinacija koju želimo i u svom domu. 

Obzirom da imamo veliku površinu idealno orijentiranog krova, a svu potrošnju plina planiramo pretvoriti u potrošnju električne energije, za nas je logičan izbor bila instalacija solarne elektrane.

Solarna elektrana nam je u funkciji već nekoliko tjedana i već sada (u siječnju i veljači kada je vrijeme lošije) proizvodi dovoljnu količinu energije, te prema tome i ostalim izračunima pokrit će kompletnu potrošnju električne energije na godišnjoj razini.

POSTOJEĆE STANJE:

Za grijanje površine od 200-tinjak kvadrata, na dvije etaže, do sada smo imali plinsku peć i radijatore. Ta plinska peć je velika, zauzima dosta prostora i zahtijeva veliku kotlovnicu te je energetski neučinkovita jer troši velike količine plina. To je sustav grijanja koji je postavljen prije 30 godina. U cijelom prostoru su vidljive cijevi koje vode do radijatora. 

CILJANO STANJE:

a) Za stambenu jedinicu od 200 kvadrata na dvije etaže, postaviti podno grijanje u prizemlju (100 kvadrata) te ostaviti postojeće stanje na katu (100 kvadrata),  jer u ovom trenutku ne planiramo tako veliki zahvat renovacije na katu koji bi bio potreban za podno grijanje. 

b) Za drugu, izdvojenu, stambenu jedinicu od 80-ak kvadrata osigurati energetski učinkovit, odvojeni sustav grijanja i hlađenja koji ne podrazumijeva podno grijanje.

PLAN REALIZACIJE:

Za stambenu jedinicu od 200 kvadrata odlučili smo se za dizalicu topline na zrak koja bi bila dostatna za podno grijanje na toplu vodu u prizemlju, te novi sustav grijanja na katu. 

Kat je u ovoj priči nešto što nam je stvaralo dvojbu jer smo prvenstveno zamislili da se postojeći radijatori priključe sustavu podnog grijanja, iako smo znali da su radijatori visokotemperaturno grijanje, a podno grijanje je niskotemperaturno. U konzultacijama sa našim instalaterom došli smo do zaključka da je rizično radijatore priključiti niskotemperaturnom grijanju, jer možda nećemo dobiti taj komfor i toplinu koju očekujemo, bez obzira što su to uglavnom spavaće sobe.

Kako smo i dalje ostali pri odluci da ne možemo ići u kompletnu renovaciju kata, znači da ne možemo raditi podno grijanje u ovom trenutku, odlučili smo razmisliti o drugim opcijama niskotemperaturnog grijanja koje možemo kombinirati sa podnim grijanjem. Razmišljali smo i o tome da radijatori na katu ostanu odvojeni sustav grijanja koji bi radio na plinski bojler, ali smo tu ideju odbacili obzirom da želimo smanjiti potrošnju plina i osigurati energetski učinkovito grijanje. 

Za sada je odluka pala na zamjenu postojećih radijatora sa parapetnim ventilokonvektorima koji nam osiguravaju grijanje ili hlađenje cirkulacijom tople ili hladne vode. Modernijeg su dizajna od postojećih radijatora, i ne zauzimaju puno više mjesta, bili bi montirani na isto mjesto gdje su sadašnji radijatori uz minimalne korekcije jer se cijevi dovode istim putem kao i do sada. Za budućnost bi predvidjeli mogućnost dogradnje podnog grijanja i na katu.

Za odvojeni stambeni prostor od 80 kvadrata odabrali smo invertersku klimu za grijanje i hlađenje. Inverterska klima troši 30 % manje energije od klasičnih Fix-speed klima jer uređaj jednom kada zagrije ili ohladi prostor približno željenoj temperaturi smanjuje snagu i radi na principu održavanja temperature, ne gasi se u potpunosti kada dostigne željenu temperaturu, i tada se događaju najveće uštede energije. Za 80 m2 predvidjeli smo 3 unutarnje jedinice sa jednom vanjskom jedinicom. 

Pratite nastavak našeg dnevnika renovacije jer iduće što moramo odlučiti je izgled naše vanjske stolarije i nešto što nam zadaje još veću glavobolju, a to je izbor podova. 

Informacije u ovom tekstu su nastale kao rezultat vlastitog iskustva. Prije odluke o izboru sustava grijanja i hlađenja konzultirajte se sa stručnom osobom jer svaki objekt zahtijeva poseban pristup. 

Tekst pripremila Marina Valentić za Planer gradnje

To top