Izbor vanjske stolarije predstavlja jednu od najvažnijih odluka koju trebate donijeti prilikom izgradnje i opremanja vašeg doma. Građevinski materijal od kojega može biti izrađena stolarija je drvo, aluminij i PVC. U današnje vrijeme stolarija je prvenstveno sredstvo energetske efikasnosti, no zadovoljava i drugi važan kriterij, a to je ukrasni element jer znatno utječe na izgled objekta.

Naša obiteljska firma je svoje poslovanje započela davne 1993. godine kao proizvođač drvene stolarije. Drvo je stoljećima zadovoljavalo čovjekove potrebe da stvori topao i siguran dom. Drvo je prirodno odličan izolator, no napretkom tehnologije stvoreni su umjetni materijali koji su svojom praktičnošću, cijenom i efikasnosti postali puno privlačniji izbor, tako je i naša obiteljska firma uslijed promjena na tržištu potražnje od 2000. godine započela sa proizvodnjom PVC stolarije, a posljednjih nekoliko godina i aluminijske stolarije.

Smatramo da nam iskustvo koje imamo u proizvodnji sva tri tipa stolarije daje za pravo da napravimo kratku usporedbu.

Već spomenuto drvo je estetski privlačan element, daje prostoru toplinu i često se spominje kao najzdravije rješenje, no vrhunska stolarija od drveta koja bi se koeficijentom prolaska energije mogla donekle mjeriti sa plastičnom stolarijom je znatno veći trošak kod kupovine ali i tijekom godina jer zahtijeva skuplje održavanje. Drvo kao prirodan materijal nije u potpunosti otporan na vanjske utjecaje te se u uvjetima izraženih temperaturnih razlika i nepogodnih vremenskih utjecaja povećava i potreba za češćim održavanjem.

Aluminij je materijal kojega odlikuje superiorna mehanička stabilnost, te visoka elegancija. Aluminij je odličan izbor za iznadprosječno velike otvore te je otporan na sve vremenske uvjete. Osnovni nedostatak aluminija je taj što nema sposobnost zadržavanja topline, te je sam po sebi hladan profil i kao takav nije dobar izbor za grijane prostore. Taj nedostatak je nadomješten uvođenjem termo mosta unutar aluminijskog profila. Takvi profili su znatno skuplji, a koeficijentom prolaska energije koji se kreće u rasponu od Uf=1,5-3,2 W/m2K i dalje zaostaju za PVC višekomornim profilima.

Najznačajnija osobina PVC stolarije je termička efikasnost, danas je ušteda energije postala prioritet iz ekonomskih i ekoloških pogleda. Ova stolarija ima odlične termoizolacijske karakteristike i ostvaruje veće uštede u potrošnji energije. Profili PVC-a su dizajnirani tako da zahvaljujući većem broju komora predstavljaju odličnu barijeru za prolazak topline ili hladnoće. Još jedna od najvažnijih stavki je ekonomičnost PVC stolarije, to znači da se PVC stolarija isplati prilikom kupovine jer je najbolji omjer kvalitete i cijene, a isplati se i dugoročno obzirom da ne zahtijeva veliko održavanje, samo povremeno brisanje vlažnom krpom i eventualno podmazivanje okova. PVC elementi se mogu izrađivati u bilo kojem obliku i zadanim dimenzijama koje su danas, zahvaljujući unapređenju proizvodnog procesa profila i okova, te čvrstim ojačanjima, puno veće nego su bile u prošlosti. Obzirom na to i na veliki izbor boja prema RAL karti PVC stolarija može biti izuzetan estetski dodatak vašem objektu.

Još jedna važna činjenica na listi prednosti PVC stolarije je ekologija. Mnogi PVC prozori i vrata se mogu 100 % reciklirati i na taj način štede prirodne resurse, životni vijek PVC stolarije je dugačak i niske su razine zagađenja tijekom proizvodnog procesa, a osim toga sama činjenica energetske efikasnosti stolarije doprinosi njenoj ekološkoj održivosti.

Iako se kaže da je PVC stolarija ekonomična nije realno za očekivati da bude jeftina. Dostupnost i veliki izbor materijala i sirovina rezultiraju velikim brojem neprovjerenih proizvođača i distributera PVC stolarije. No ukoliko želite dugoročan proizvod koji će zadovoljavati sve preduvjete kvalitetne PVC stolarije nužno je informirati se i prepoznati provjerene ponuđače.

To top