Pravilno čišćenje

Profili od umjetne mase odlikuju se svojom posebno dugovječnom površinom koja je laka za čišćenje. Za čišćenje Vaših prozora u pravilu je dovoljna mlaka voda s blagim sredstvom za čišćenje ili pranje. Ukoliko ne možete ukloniti grubu nečistoću, molimo obratite nam se. Sredstva za ribanje i za čišćenje kućanstva i stakla s agresivnim sastojcima kao alkohol ili salmijak mogu napasti i oštetiti površinu stakla i profila kao i brtve. Molimo koristite samo mekane krpe za čišćenje ili spužve.
Vaše prozorske profile od umjetne mase ne biste trebali sušiti trljanjem nakon čišćenja. Trljanjem PVC-a izazivate elektrostatički naboj. Time se ponovo privlače čestice prašine. Za razliku od toga vlažno brisanje sapunicom uklanja elektrostatički naboj i sprječava njegov ponovni nastanak.

Održavanje okova

Sve pokretne dijelove okova nužno je jednom godišnje podmazati uljem koje ne sadrži smole, odnosno kiseline. Otežano zatvaranje prozora ili vrata vjerojatno će Vam već ranije ukazati na potrebu za tom vrstom održavanja.

Prozori zapinju

Okovi se mogu naknadno podešavati. No to podešavanje prepustite nama. Jedino ćemo mi ocijeniti što u tom slučaju treba učiniti.

Ne stavljajte ništa između prozora

Da biste spriječili zatvaranje prozora ni u kom slučaju nemojte u prozor stavljati tvrde predmete, jer bi moglo poremetiti funkcioniranje ili oštetiti stolariju.

Pravilno provjetravanje

Vaši novi prozori i vrata znatno bolje brtve od Vaše dosadašnje stolarije. Stan Vam na taj način više nije izložen nekontroliranom neprestanom provjetravanju (uslijed nezabrtvljenih mjesta). Način zračenja možete podešavati prema svojim potrebama. Izlučivanje količine vode našega tijela putem disanja i znojenja te vodena para koja se stvara prilikom kuhanja i pranja negativno utječu na relativnu vlagu u stambenim prostorijama (samo jedna osoba prilikom spavanja tijekom noći izluči cca 1l vlage). Redovito zračenje zatvorenih prostorija sprječava visoku vlagu zraka, a time i potencijalni razvoj gljivica (stvaranje plijesni). Zračite kratko, ali intenzivno, najbolje stvaranje propuha otvarajući sve prozore istovremeno (tzv. snažno provjetravanje). Ovisno o vanjskoj temperaturi dovoljno je cca 3 minute. Predugo provjetravanje nepotrebno rashlađuje zidove i nije ekonomično. Zračite prostorije prema potrošnji zraka u njima 2 puta dnevno. Nedostatno je zračenje kroz prozorska krila koja su stalno otvorena u otklonjenom položaju. Provjetravajte isključivo tako da ulazi vanjski zrak, jer hladan zrak uvijek prima samo vrlo malu količinu vlage. Vlažni zrak nikad ne puštajte u druge prostorije, već uvijek direktno (kroz prozor) van! Nakon zatvaranja prozora svježi se zrak uslijed topline akumulirane u prostoru zagrije u roka od samo nekoliko minuta. Orošeno je staklo uvijek dobar signal da je vrijeme prozračiti prostoriju, jer je vlaga u njoj previsoka. Provjetravanjem istovremeno stvarate uravnoteženo ozračje stanovanja.

Staklo

Za razliku od starih, jednostrukih stakala predmeti koje vidite kroz Vaša nova izolacijska stakla izrazito pravilnih površina nisu više iskrivljeni. Neravnim i paralelnim staklima pod određenim kutovima upadanja sunčevih zraka mogu se, uslijed loma svijetla, zamijetiti dugine boje (pojava interferencije). Ova fizikalna pojava ne predstavlja nedostatak kakvoće te stoga nije ni razlog za reklamaciju.

Rukovanje

Na Vašim prozorima montirani su visokokvalitetni okovi svjetski poznate marke WINKHAUS. Obratite pozornost na to da ručka uvijek bude u sljedećem položaju: okomito okrenuta ručka prema gore, vodoravno ili okomito prema dolje. Međupoložaj uvjetuje pogrešno funkcioniranje. Na taj način može se dogoditi da se prozor u otklonjenom položaju još i okreće. Nemojte se prestrašiti. Unutar samog okova su takozvane škare koje čvrsto drže gornji dio krila. Okrenite ručku prema gore ili dolje (otklanjanje), zatvorite prozor i zatim okrenite ručku u vodoravan položaj (okretanje).

Jamstvo je pravovaljano jedno uz poštivanje uputa o rukovanju i održavanju.

To top