Prozori i vrata moraju pružiti željenu izolaciju, odnosno zaštitu od vanjskih utjecaja i gubitaka energije, moraju biti iznimno funkcionalni i dugoročni jer je to osnovni element vašeg doma, a ništa manje bitna je i njihova estetska vrijednost jer uvelike doprinose izgledu objekta.

U izgradnji našeg poslovnog i proizvodnog objekta vodili smo se, kao i svi, željom da zadovoljimo sve ove elemente. Da imamo vizualno privlačne prozore, koji će ujedno imati i funkciju izložbenog primjerka,  funkcionalno prilagođene prostoru i djelatnosti koja će se obavljati u tome prostoru, i svakako su morali udovoljiti svim zahtjevima energetske učinkovitosti  jer svi mi želimo optimalno zagrijane i rashlađene prostore po povoljnoj cijeni grijanja i hlađenja.

I tako smo, kao za sebe, izabrali sljedeće:

Oko izbora materijala nismo dvojili jer smo mi veliki ljubitelji PVC profila.

PVC profili dolaze u velikom izboru boja i dekora, postižu najmanje koeficijente prolaska energije , a uz pravilan izbor materijala  i ojačanja mogu se koristiti za zatvaranje velikih otvora, osim toga ne zahtijevaju posebno održavanje, samo redovno brisanje.

Izradili smo stolariju od Salamander bluEvolution profila kojemu je dubina ugradnje 82 mm, ima 6 komora i 3 brtve. Boja za koju smo se odlučili je Antracit satin 88 (glatki antracit) sa vanjske strane stolarije, a unutarnja strana je u bijeloj boji. Antracit izvana pridonosi modernom izgledu objekta, a bijela boja iznutra ostavlja prostor za promjene jer pristaje uz sve stilove uređenja.

Vrlo važan element naše vanjske stolarije je staklo. Zbog velikih površina staklo mora imati vrlo nizak koeficijent prolaska energije, mi smo se odlučili za troslojno staklo debljine 48 mm, Planitherm 4S (4 godišnja doba). Ova stakla imaju nisku emisiju i dvostruko svojstvo: reflektiraju infracrveno zračenje, tako da se karakteristična toplina iz grijanja ne propušta prema van, dok se u isto vrijeme, reflektira veliki dio vanjske solarne energije.

Za proizvodni dio smo uz isti izbor profila kombinirali dvoslojno ostakljenje jer smatramo to optimalnim izborom obzirom na izbor grijanja i namjenu prostora.

Još jedan element koji je vrlo bitan za prozore je vanjsko sjenilo. Za obiteljske kuće naša preporuka su rolete, obzirom da mi uređujemo poslovni prostor i cilj nam je bio postići bolji vizualni efekt  i naglasiti moderan izgled fasade, odlučili smo se na vanjske venecijanere koji se pokreću elektronski pomoću daljinskog upravljača. Za 2 prozora koji su na istočnoj strani zgrade izabrali smo rolete.

Vanjsko sjenilo je u svakom slučaju bolji izbor od unutarnjih sjenila, štite stakla od zagrijavanja i omogućuju bolju kontrolu nad količinom svjetlosti i privatnosti u prostoru.

Mi se vodimo činjenicom da svakom objektu treba pristupiti individualno, otkriti potrebe ljudi koji će koristiti prostor, namjenu prostora, načine grijanja, hlađenja i ostale elemente te na temelju toga kreirati kombinaciju koja će dugoročno zadovoljiti sve potrebe.

To top