1. Dio: Dimenzije

Prozori su vrlo važan element doma, a mi imamo puno informacija o prozorima :).

Prije nego krenete u avanturu izgradnje ili adaptacije kuće između ostalih važnih elemenata svakako je važno da razmislite i o prozorima, odnosno svim vanjskim otvorima vašeg doma. Često se investitor nađe u situaciji da zamisli npr. jednokrilna ulazna vrata sa fiksnom ostakljenom stijenom  sa strane, a u projektu su vrata predviđena širine 1200 mm, to je širina koja nije za jednokrilna vrata za koja je najbolje da su širine do 1100 mm, nije ni za dodati fiksnu stijenu sa strane jer ostaje premalo prostora za vrata, a nije ni za dvokrilna vrata. Druga česta situacija je da investitor podrazumijeva da će imati vanjsko sjenilo (najčešće roletu), a visina prolaznih otvora, npr. balkonskih vrata je predviđena 2100 mm, ako u toj situaciji stavi roletu, visina prolaza mu se smanjuje za 180-220 mm, tada ostaje nizak otvor za svakodnevno korištenje.  

Naravno rješenje uvijek postoji čak i kada nas dočekaju već gotovi otvori. Nama najdraža situacija je kada kupac dođe na savjetovanje u fazi kada tek započne izgradnju, u fazi temelja, ili ako je riječ o renovaciji, prilikom prvih radova, tada mi možemo dogovoriti sitne korekcije ukoliko su potrebne i sukladno potrebama kupca kreirati najbolje rješenje.

Vaša nova PVC stolarija može biti svih dimenzija, oblika i boja, ali ako želite neki određeni element onda definitivno trebate voditi računa koje dimenzije su optimalne da dobijete željeni efekt.

Evo na primjeru:

San vam je imati veliku staklenu stijenu prema terasi koja ima klizna vrata, vrlo lako se otvara i zatvara, te ima nizak prag za nesmetani prolazak, osim toga, spremni ste za takav element izdvojiti više novca nego što bi izdvojili za npr. balkonska vrata. U tom slučaju vi ste savršeni kandidat za podizno-kliznu stijenu. Tada trebate znati da je podizno-klizna stijena namijenjena za vrlo velike otvore, ali ipak njena visina ne smije biti veća od 2500 mm ako je ta stijena u bijeloj boji, ili 2300 mm ako se radi o stijeni u boji. Širina može biti čak do maksimalno 6000 mm, ali zato ne bi trebala biti manja od 2500 mm jer tada nije u potpunosti iskorištena glavna funkcija i potencijal te stijene. Ako želite roletu na takvu stijenu onda trebate predvidjeti dodatnih 220 mm visine.

Što se tiče prozora, tu su dimenzije fleksibilnije, ali npr. ako želite dovoljno svjetlosti minimalna visina prozora bi trebala biti 1400 mm sa roletom, ako želite jednokrilni prozor preporučena dimenzija je maksimalno 1200 mm širine.

Da se nadovežemo na ulazna vrata sa početka priče u nastavku vam prilažemo skicu i fotografiju jednokrilnih vrata u najčešćoj dimenziji 1100×2100 mm:

U nastavcima ćemo obraditi temu konstrukcije i orijentacije prozora.

To top