Garaže više nisu zapušteni, prašnjavi prostori koji nam služe samo za skrivanje automobila od vremenskih nepogoda i za skladištenje nepotrebnih stvari. Garaže postaju uređeni, održavani, multifunkcionalni prostori. Sve više se vodi računa o uređenju garaže, izboru pločica i osvjetljenja, veličini garaže, funkcionalnosti i estetskom izgledu jer garaže nerijetko postaju prostori za druženja, teretane, skladišni prostori sa organiziranim rasporedom gdje držimo korisne stvari koje trebaju biti lako dostupne, i ono najvažnije, sigurna zaštita za našeg limenog ljubimca.

Garažna vrata su jedan od bitnijih elemenata vaše garaže te je nužno da su kvalitetna, dugotrajna i funkcionalna, a sve više se vodi računa i o izgledu, te se pomno biraju boje i površine.

Naši savjeti će vam pomoći da što više uživate u opremanju vaše garaže i izbjegnete neželjene situacije.

Osnovne vrste garažnih vrata:

Segmentna vrata: otvaraju se okomito i zaustavljaju se ispod stropa, tako da štede prostor. Ovakva konstrukcija omogućuje maksimalno korištenja prostora u garaži i ispred nje. Segmentna vrata dolaze u puno boja i površina, imaju dobru toplinsku izolaciju i, ukoliko su opremljena motorom, praktično upravljate njima putem daljinskog upravljača. Obzirom da su najčešći izbor prilikom opremanja privatnih garaža često su i cjenovno najpristupačniji izbor.

Rolo vrata: rolaju se oko horizontalne osi u kutiju koja je smještena na vrhu. Mogu se montirati sa unutarnje strane otvora, ali i sa vanjske strane, te unutar otvora. Ne zauzimaju mjesto na stropu garaže i također se mogu pokretati ručno ili pomoću motora. Lamele su tanje pa je samim time izolacija nešto lošija već kod segmentnih vrata, no bez obzira na dimenziju, ukoliko se radi o kvalitetnim rolo vratima, lamela je iznimno čvrsta i pouzdana.

Krilno podizna vrata: otvaraju se rotiranjem oko horizontalne osi, u jednom komadu, vrata se mogu otvarati ručno ili pomoću motora, za otvaranje ovog tipa vrata potrebno je više prostora ispred garaže. Krilno podizna vrata možete naručiti samo kao čelični okvir predviđen za ugradnju obloge po želji na licu mjesta. Tako se vaša garažna vrata mogu gotovo nevidljivo integrirati u fasadu.

Savjeti za planiranje Hormann segmentnih garažnih vrata:

– Za montažu vodilica garažnih vrata sa lijeve i desne strane potrebno je minimalno 10 cm obostrano, za montažu okova i motora potrebno je, ovisno o vrsti okova i o mjeri vrata, od prilike od 15 cm – 25 cm do stropa

– Posavjetujte se sa proizvođačem kako bi svoj otvor prilagodili standardu, tako ćete imati priliku izabrati vrata kvalitetnih i poznatih proizvođača po prihvatljivim cijenama.

– Neke od standardnih visina za kućni program: 2000 mm, 2125 mm, 2250 mm, 2500 mm.

– Neke od standardnih širina za kućni program: 2375 mm, 2500 mm, 2750 mm, 3000 mm, 3500 mm, 4000 mm i 5000 mm.

– Ako planirate garažu za dva automobila, optimalno je da garaža bude minimalno 6000 mm širine, ako želite standardna garažna vrata ona trebaju biti do 5000 mm širine. Možete se odlučiti i za šira garažna vrata, ona su svakako moguća, ali ćete za njih morati izdvojiti veći iznos.

– Dobro je napravit dodatna pješačka vrata (mimo garažnih vrata) kao alternativni ulaz u garažu, u tom slučaju ne trebate deblokadu motora za slučaj nestanka struje, a dodatna pješačka vrata su jeftiniji izbor već takozvana ”vrata u vratima” (prolazna vrata unutar garažnih vrata). Ako ipak nemate drugi izbor, prolazna vrata u Hormann ponudi su dobro rješenje, imaju iznimno nizak prag, elegantno su i dugovječno rješenje.

– Ako imate prozore u garaži, vodite računa da nisu postavljeni u visini gdje mora prolaziti vodilica vrata, ako se dogodi da se prozor ne može otvoriti od vodilice, renomirani proizvođači garažnih vrata imaju rješenje i za to, ali tada ćete morati izdvojiti nešto više novca za visoko vođeni okov.

– Vrlo važna stavka garažnih vrata je i upravljanje, iako se sva vrata mogu otvarati i ručno, najčešći izbor je daljinsko upravljanje. Neki Hormann motori imaju mogućnost upravljanja Bluetoothom putem pametnog telefona.

To top